Kvasthildas Malmdamm

Alla inlägg den 19 maj 2009

Av Kvasthilda - 19 maj 2009 23:30


Min son kom hem och visade mig en bild han tagit på vägen hem från skolan idag (nej nu ljög jag, från affären för han glömde handla innan han for hem från skolan och han o storasyster gick iväg för att köpa mjölk o annat). Hur som helst. På vägen hem såg han nåt som fick honom att vända om igen.


Har sagt det tidigare. Min son gillar orange så det måste ha varit det som fick honom att fastna för den här vyn (fotat med hans mobbe):



Detta fick hans lokofilmor snabbt på fötter och denne gick iväg för att föreviga samma lilla motorvagn - eller rälsbuss som de mer populärt kallades, med ett glatt kvitter i bröstet. Gammalt klassiskt SJ-stuk och den hiskeliga orange färgen, som andas 70-tal (dock nymålad). Hade inte loknyckeln med mig, annars hade jag smitit in och fotat inredningen. Slängde upp kameran mot fönstret och jag såg på bilderna sen att det är originalinredning i vagnen. COOOOLT! Som sagt. Det bara brummar i ett lokofilhjärta av att se den här synen. Lite töntig måste man få vara.

 


O se där. Det står till o mé FALUN på den! Min pappa kanske har vinkat av den här en gång i tiden innan han slutade veva med stinsflaggan.

Maken sa att det är VR som har vagnen men den informationen förtränger jag fullständigt. FINNAR? Med en gammal SJ-vagn?? Nä vet'u va. Dessutom förtäljde han att HAN i sin tur förträngt att meddela sin lokofilhustru att nämnda maskin stod vid upplaget. VA?? O en annan har inte jobbat på några dagar och således inte sett den tidigare. Tänk om jag missat den?

En liten fotnot. Originalfärgen var mer gul - och orange. Järnväg.net


Av Kvasthilda - 19 maj 2009 23:15


:) Det är så KUL när man får en massa söta kommentarer från bloggisar med tips och hjälp. TACK lastbilstanten :-) Ska försöka ta mig förbi NKV och se vad de kan tänkas ha. Det fanns ytterligare två kontorsvaruhus i stan för några år sedan men de har lagt ner. En ägde min fd granne och hans bror. Jag brukade få låna en bindmaskin (spiralbindare) och kopiatorn av dem (detta var långt före datorns tid i vårt hem! - o de flestas hem förresten) och som betalning gav jag dem ett par kardemummalängder. Fick komma tillbaks när som helst o låna vad som helst, bara jag hade med mig minst en kardemummalängd!


Av Kvasthilda - 19 maj 2009 20:07


Det är en DJUNGEL! Finns miljoner modeller och storlekar på almanackor/dag-böcker. Jag är jättepetig med hur en kalender ska se ut för att fungera för mig och jag hade aldrig valt just den här modellen i vanliga fall. Det tar en stund att hitta precis rätt, men som jag sa i en kommentar tidigare, en av mina handledare hade precis en sån här almanacka och jag gillade den skarpt.

Jag är alltså ute efter en almanacka med precis det upplägget som just Kontorsagendan har. Den uppfyller alla de kriterier jag behöver för en förar-uppgiftsbok. Plats för tur- och tågnummer. Plats för föraruppgifterna (loknr, typ, längd, vikt o allt annat krafs men ska hålla reda på, mest för egen skull). Dessutom finns det plats för oegentligheter som kan dyka upp efter vägen (linjen kanske... hahahahaaa). Eller eventuell övertid man också måste hålla reda på innan man för in det på rätt blankett.

Av Kvasthilda - 19 maj 2009 20:01


Nu dog internet igen. Va' f-n är det som pågår??

Skulle bara OK-a ett inlägg. Pouf. Pang. Njet o nada händer.


Tack o lov för min lapptopp (kan inte låta bli att skriva det, får bli namnet på min bärbara hädanefter tror jag) o mobilt bredband. Jävligt irriterande att inte vanliga nätverket funkar. Ser att alla lamporna lyser på routern/modemet men nätet... nej det funkar inte ändå. Måste vara vår hustomte som gjort sig liten som en atom o krupit i sladden in bara för att jävlas. Han ställer ju till med en massa saker hela tiden.




Av Kvasthilda - 19 maj 2009 16:24


Vad fan tog den här dagen vägen?? Som nattuggla o kvällsarbetare sover man visserligen halva dan men det här är ju löjligt. Har inte gjort ett skapandet grand idag. Surfat runt på olika bloggsidor (nej inte varit på YouTube sen lunch! Hör du det, Brat-en...? ), Har läst bland annat Pernilla Wahlgrens mama-blogg och en del nya blogg-bekantskaper. Kul att "träffa" nya människor, även om de bara finns i min cyberrymd.


MEN....! Jag jobbar dag i morgon så det vill till att frun vänder tillbaks timmarna något. "Sommar"-ljuset är förrädiskt!


Måste väl fixa nåt middagsaktigt nu. Kanske ugnskorv. Shit. Har ingen paprika. Nåja, får väl göra en variant. Mitt trollspö har försvunnit, men trolla med knäna funkar oxå!


Av Kvasthilda - 19 maj 2009 14:39


... var hittar man det? Coop här i stan håller på att lägga ner och det har varit den enda butiken i stan som haft kontorsmaterial typ, bokhandel. Jag behöver en sån här. Var hittar jag det??

 Att få tag i almanackor i maj är snudd på omöjligt. I alla fall i den här delen av världen.


Av Kvasthilda - 19 maj 2009 13:29


Fick en fråga om ljus och vad ISO-inställningen påverkar.

ISO (eller ASA som det oftast heter på filmrullekameror) är kamerans ljuskänslighet. Jag var ute sent inatt o fotade en hare som satt och betade på gräsmattan. Ögonen uppfattar mycket mer och ser ljuset på ett annat sätt än en kamera. Ögonen är mer ljuskänsliga och anpassningsbara. Du kan ju se i nattmörker exempelvis - pupillerna vidgas enormt. Blir det ljust så dras de ihop. Så fungerar ISOn i en kamera också. Ungefär. Kamerna är betydligt mer ljuskänslig, fast åt andra hållet :-) Kameran behöver ljus. En blixt är ju inte att rekommendera om man fotar en skvätträdd hare så man måste ställa in ljuskänsligheten i stället. "Normal"läge är väl 200 ISO. Ungefär. Jag varierar ofta mellan 200 och 400. Ibland går jag ner till 100, men det är sällan. 200 klarar de flesta ljusförhållanden. Dock är 400 ett minimum vid mörker-foto - om man vill ha detaljer. Jag kan ha 800 och 1600 på min digitala EOS (300D) och nyttjar dessa skamlöst vid nattfotograferingar. Eller inomhusfotograferingar. Beroende på vad jag vill ha fram i bilden förstås. Oftast tar jag flera bilder med olika ljusinställning för att kunna plocka den bästa senare. En av fördelarna med digitalkameror :-) (och nyladdade batterier och stort minneskort).

Nackdelen med så hög ljuskänslighet är att bilderna blir grovkorniga och brusiga. Du får inte alls samma skärpa som en bild med lägre ISO-tal. Skuggorna kan vara röd/blå/grönbrusiga (mycket prickar och fläckar). Detta spelar ingen större roll om man ska fota till en blogg. En dataskärm kan bara läsa 72 punkter per kvadrattum och ett foto har ofta mycket högre upplösning än så. När man trycker ihop bilden, endera fysiskt i ett fotoprogram, eller mekaniskt i bloggen direkt, blir de automatiskt synbarligen skarpare. Du kan ju ha bilder upp till 5meg, men de blir aldrig bredare än 500 punkter i bloggen (bloggagratis) vilket alltså pillar ihop alla punkterna och bilder förefaller skarpare än den är. Nåja, slutbabblat om det nu.


Saken är alltså den, ju högre ISO-tal, desto mörkare kan det faktiskt vara för att få foton som visar vad de föreställer.


Och ljuset inatt? Skymningsljus. Inte mörkt. Vi har ju midnattssol :-) Tänk en midsommarnatt. Ungefär. Dock har vi det lika "mörkt" mitt på dan i december! Mörkare antagligen. Fast med snön upplevs det ljusare.


Av Kvasthilda - 19 maj 2009 13:18


Den är bara SÅÅÅ bra. Skansen för några år sen.



Kvasthilda

Fråga mig

38 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
<<< Maj 2009 >>>

Fiska i Malmdammen

Hälsningar till Kvasthilda

Nyligen inlagt

Kvasthildas ämneslista

Undansopat / Arkiverat

RSS

Fototeman


Skapa flashcards